Pincészetünk

Üdvözöljük!

Pincénkről, magunkról

Tóth Lászlónak hívnak. Engedjék meg, hogy pár mondatban bemutassam családi vállalkozásunkat.

Ecséd a Mátra lábánál fekvő kis település, melyet az Öreghegy határol és az Ágói patak szel ketté. A festői szépségű falvat körülölelő dűlőkön már a 15. század óta foglalkoznak szőlőműveléssel. Ez a kis község ad otthont családi borászatunknak.

A nagyapám, Maksa Mihály volt az első a családban, aki a borral és a borászattal szorosabb kapcsolatba került. Az 1900-as évek elején mindössze 24 évesen már vincellér volt egy angol érdekeltségű pincészetben (Aglária), ahol közel 2 millió szőlőtőkét bíztak rá, melyet nagy hozzáértéssel és odaadással gondozott. A bor szeretete és tisztelete családunkban generációról generációra öröklődött.

A családi vállalkozás kezdetben 1-2 hektár szőlő művelésével és néhány hektoliter bor termelésével indult. Édesapám kemény munkájának, elkötelezettségének köszönhetően mára már 13 hektáron folyik a szőlőművelés és közel 1000 hektoliter bort állítunk elő. A területtel a fajták is bővültek: Chardonnay és Rizlingszilváni mellett Szürkebarát, Cserszegifűszeres és Kékfrankos is szerepel kínálatunkban. Nagy hangsúlyt fektetünk a művelés minőségére és hatékonyságára. A kézi szedésű szüret és a reduktív eljárás biztosítja a bor kiváló minőségét.

Ha szeretne megismerkedni a borkészítés folyamatával, megkóstolni borainkat és kikapcsolódni barátaival családias környezetben, szeretettel várjuk!